ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Το Εβδομαδιαίο Μενού της Ακαδημίας Μεσογειακής Γαστρονομίας

Ισχύει από 1ης Ιουλίου έως 31ης Αυγούστου


Δευτέρα

  • Γνωριμία με τον Τροχό Αγγειοπλαστικής και τα εργαλεία του
  • Πρακτική Άσκηση στον Τροχό και στις Πλαστικές χειροτεχνίες με πηλό
  • Αναδρομή στην Ιστορία της Αγγειοπλαστικής της Λέσβου και σύντομη Παρουσίαση των Παραδοσιακών Κεραμικών, της Χρήσης και των Διακοσμητικών Σχεδίων τους
  • Αναβίωση της Μαγειρικής σε Ξυλόφουρνο με τη Χρήση Κεραμικών Σκευών
  • Προετοιμασία Δείπνου - Γευσιγνωσία Ούζου, Ελαιόλαδου και Παξιμαδιών


Τρίτη

  • Επίσκεψη στην Ποτοποιία Πλωμαρίου Γιαννατσή (απόσταση 3 χλμ.)
  • Εισαγωγή στον Κόσμο της Λεσβιακής Αποσταγματοποιίας
  • Ενημέρωση για την Λειτουργία του Άμβυκα Απόσταξης και την Παραγωγή του Ούζου
  • Συμμετοχή στη Παραγωγική διαδικασία και Εμφιάλωση του Ούζου
  • Επιστροφή στην Ακαδημία Μεσογειακής Γαστρονομίας και Εκπαιδευτική Γευσιγνωσία Ούζου με Παραδοσιακούς Λεσβιακούς Μεζέδες


Τετάρτη

  • Επίσκεψη στο Σεδούντα Ποταμού – Παρουσίαση και Συλλογή Αυτοφυών Αρωματικών Φυτών του Πλωμαρίου (απόσταση 5 χλμ.).
  • Ανάδειξη της Σπουδαιότητάς των Αρωματικών Φυτών για την Ποιότητα του Ούζου, του Ελαιόλαδου και των Αρτοσκευασμάτων
  • Επιστροφή στην Ακαδημία Μεσογειακής Γαστρονομίας - Επεξεργασία και Τυποποίηση Αρωματικών Φυτών
  • Ενημέρωση για τη χρήση των Αρωματικών Σπόρων στις συνταγές της Τοπικής Κουζίνας
  • Προετοιμασία Παραδοσιακού Δείπνου με Τοπικούς Αρωματικούς Μεζέδες


Πέμπτη

  • Εισαγωγή στην Τοπική Υφαντουργική Τέχνη – Προετοιμασία Μαλλιού – Χρήση της Ρόκας και του Αργαλειού
  • Ενημέρωση για τα Φυτικά Χρώματα Βαφής του Μαλλιού
  • Ύφανση με Παλιό Αργαλειό και μαθητία σε Ατομικούς Αργαλειούς
  • Παρουσίαση των Παραδοσιακών Υφαντών και της Χρήσης τους
  • Στρώσιμο Τραπεζιού με Παραδοσιακά Υφαντά και Προετοιμασία του Δείπνου που θα ακολουθήσει


Παρασκευή

  • Επίσκεψη και Ξενάγηση στον Ελαιώνα και το Ελαιοτριβείο «Ειρήνη Πλωμαρίου» (απόσταση 5 χλμ.)
  • Ενημέρωση για την Συλλογή της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στο Ελαιοτριβείο του Ελαιώνα
  • Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου και Ενημέρωση για τους Κανόνες Τυποποίησης
  • Επιστροφή στην Ακαδημία Μεσογειακής Γαστρονομίας - Εμβάθυνση στην Σπουδαιότητα του Ελαιόλαδου για τον Άνθρωπο
  • Δείπνο με Τοπικούς Μεζέδες βασισμένους στο Ελαιόλαδο


Σάββατο

  • Εισαγωγή στην Λαϊκή Λεσβιακή Ζωγραφική σε Κεραμικά Σκεύη
  • Αναλυτική Παρουσίαση των Παραδοσιακών Μοτίβων των Κεραμικών
  • Εκπαίδευση στη Λαϊκή Ζωγραφική σε Χειροποίητα Κεραμικά Βότσαλα
  • Ενημέρωση για τη Χρήση των Κεραμικών στην Αποθήκευση και Συντήρηση της Ελιάς και του Ελαιόλαδο
  • Δείπνο και Εκπαιδευτική Γευσιγνωσία Τοπικού Ελαιόλαδου, Ούζου και Παξιμαδιών


Κυριακή

  • Ανασκόπηση των Δραστηριοτήτων της Εβδομάδας
  • Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου - Παξιμαδιών και άλλων Αρτυμάτων
  • Ζύμωμα ψωμιού με Προζύμι και Ψήσιμο στον Ξυλόφουρνο
  • Μαγειρική με Κεραμικά Σκεύη στον Ξυλόφουρνο
  • Προετοιμασία Δείπνου


Διευκρινίσεις

  • Αριθμός Συμμετεχόντων: Γκρουπ μέχρι 6 Άτομα
  • Ωράριο Σεμιναρίων: Από τις 14:00 έως τις 19:00
  • Τεχνική Επάρκεια: Οι Παρουσιάσεις γίνονται από τους ίδιους τους Παραγωγούς
  • Ημερήσιο Κόστος Συμμετοχής: 100 €/Άτομο
  • Εβδομαδιαίο Κόστος Συμμετοχής: 480 €/Άτομο
  • Το Κόστος της Μετακίνησης και του Δείπνου περιλαμβάνεται στην Τιμή
  • Αναμνηστικό: Ο Συμμετέχων θα λαμβάνει Αναμνηστικό Δώρο + τις Χειροτεχνίες του


Το Ούζο και ο Τοπικός Γλυκάνισος

  • Εισαγωγή στους αρωματικούς σπόρους που αξιοποιούνται στο ούζο
  • Προβολή με θέμα τον γλυκάνισο Λισβορίου
  • Παρουσίαση με θέμα τη διαδικασία παραγωγής του ούζου
  • Εισαγωγή στα προϊόντα Γιαννατσή
  • Παρουσίαση ενός παραδοσιακού καφενείου στη Λέσβο
  • Γευσιγνωσία παραδοσιακών μεζέδων του καφενείου
  • Προβολή με θέμα τα παραδοσιακά γλέντια της Λέσβου
  • Συμπόσιο με γεύσεις από τοπικές παραδοσιακές συνταγές <li>Γνωριμία με τους ανθρώπους του ελαιόλαδου Ειρήνη Πλωμαρίου.</li> <li>Εισαγωγή στον ελαιόκαρπο και τα φύλλα της ελιάς.</li> <li>Προβολή με θέμα τη φροντίδα της ελιάς στο Πλωμάρι.</li> <li>Παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου (εμφιάλωση, πωματισμός και σήμανση).</li> <li>Εισαγωγή στις θεραπευτικές ιδιότητες του βρώσιμου ελαιόλαδου.</li> <li>Παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της ελιάς και του ελαιόλαδου.</li> <li>Γευσιγνωσία ελαιόλαδου.</li> <li>Προβολή με θέμα παραδοσιακά γλέντια ελιάς στη Λέσβο.</li> <li>Συμπόσιο με βάση το ελαιόλαδο, το παξιμάδι και το ούζο.</li> <li>Γνωριμία με τους ανθρώπους του ελαιόλαδου Ειρήνη Πλωμαρίου.</li> <li>Εισαγωγή στον ελαιόκαρπο και τα φύλλα της ελιάς.</li> <li>Προβολή με θέμα τη φροντίδα της ελιάς στο Πλωμάρι.</li> <li>Παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου (εμφιάλωση, πωματισμός και σήμανση).</li> <li>Εισαγωγή στις θεραπευτικές ιδιότητες του βρώσιμου ελαιόλαδου.</li> <li>Παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της ελιάς και του ελαιόλαδου.</li> <li>Γευσιγνωσία ελαιόλαδου.</li> <li>Προβολή με θέμα παραδοσιακά γλέντια ελιάς στη Λέσβο.</li> <li>Συμπόσιο με βάση το ελαιόλαδο, το παξιμάδι και το ούζο.</li>


Τα Δημητριακά και η Λεσβιακή Αρτοποιία

  • Γνωριμία με τους ανθρώπους του Φούρνου Αγιάσου Σουσαμλή
  • Εισαγωγή στους δημητριακούς σπόρους της αρτοποιίας
  • Προβολή με θέμα την καλλιέργεια δημητριακών στο Λισβόρι
  • Παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής της βασιλόπιτας Αγιάσου
  • Σεμινάριο χειροποίητων ζυμαρικών με την παραδοσιακή μέθοδο του κόσκινου
  • Προβολή με θέμα τον εφτάζυμο άρτο
  • Παρουσίαση του παλιού φούρνου της Αγιάσου, με χρήση πολυμέσων και αναφορές από τα αρχεία Σουσαμλή
  • Γευσιγνωσία παραδοσιακών αρτοποιημάτων
  • Προβολή με θέμα τα παραδοσιακά γλέντια στην Αγιάσου
  • Συμπόσιο με βάση το παξιμάδι, το ελαιόλαδο και το ούζο


Ο Λεσβιακός Ελαιώνας και το Ελαιόλαδο

  • Γνωριμία με τους ανθρώπους του ελαιόλαδου Ειρήνη Πλωμαρίου
  • Εισαγωγή στον ελαιόκαρπο και τα φύλλα της ελιάς
  • Προβολή με θέμα τη φροντίδα της ελιάς στο Πλωμάρι
  • Παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής του ελαιόλαδου 
  • Εισαγωγή στις θεραπευτικές ιδιότητες του βρώσιμου ελαιόλαδου
  • Παρουσίαση εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της ελιάς και του ελαιόλαδου
  • Γευσιγνωσία ελαιόλαδου
  • Προβολή με θέμα παραδοσιακά γλέντια ελιάς στη Λέσβο
  • Συμπόσιο με βάση το ελαιόλαδο, το παξιμάδι και το ούζο